Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Meny- och navigationsstruktur

Här hittar du information om hur du bygger upp webbplatsens navigationsstruktur med hjälp av menyer. Menyerna är grundläggande och viktiga beståndsdelar som ska möjliggöra för dina besökare att snabbt hitta det de letar efter.

Tre menystrukturer att arbeta med

På din webbplats finns tre olika menyer du kan arbeta med:

  • Huvudmenyn (main menu)
  • Genvägsmenyn (shortcut menu)
  • Sidfotsmenyn (footer menu)

Arbeta med webbplatsens huvudmeny

Arbeta med webbplatsens genvägsmeny

Arbeta med webbplatsens sidfotsmeny

Behörighet till att editera menyer

Du som är Site administrator har möjlighet att arbeta med sajtens samtliga menyer, medan du som har en lägre behörighet kan vara begränsad i vad du kan se och göra:

  • Site administrator kommer åt alla menyer; huvudmenyn, genvägsmenyn och sidfotsmenyn.
  • Site editor kommer bara åt huvudmeny.
  • Site writer kan se huvudmeny men editera den. Detta går dock att komma runt, om hen får sektionsbehörighet till just den sektion där hens sidor ligger – då kan hen flytta runt dessa sidor i huvudmenyn också. 

Med det sagt så kan det vara bra även för dig med lägre behörighet att få en överblick över hur webbplatsen är uppbyggd, och vad du kan be din Site Administrator om hjälp med. 

Placera sidor i menystrukturen genom Edit-läget

När du skapar en vanlig sida kan du i edit-läget på sidan lägga till den i menystrukturen under Menu settings till höger. Bocka i Provide a menu link för att lägga till en menylänk.

Skärmdump

Välj sedan var i listan du vill placera sidan. Om den till exempel ska ligga som en undersida ett par steg under en annan sida, eller om den till och med ska synas längst upp i huvudmenyn som en så kallad ingångssida, då placerar du den på nivån direkt under startsidan.

Skärmdump


Det här med vikt (weight) blir lite teoretiskt då man ser det här som en siffra, men principen är att en länk med en högre vikt sjunker längre ner i menyn än vad en med en lägre vikt gör. Det här går också att ställa in på ett annat sätt, nämligen genom att flytta sidornas placering i menystrukturen i inställningarna för den meny sidan ska ligga under, som vi nämnt längre upp på den här sidan, där du också hittar länkar för att editera specifika menyer.
 

Skärmdump


Om du inte lägger in sidan i webbplatsens meny så syns den alltså inte, och en besökare kan bara hitta till den genom en direktlänk eller genom att söka. Menu link title genereras automatiskt utifrån sidrubriken och rekommendationen är att du inte ändrar på den eftersom det kan bli förvirrande för besökarna om det står en sak i menyn och en annan på själva sidan.