Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Byt fil till en nyare version

Här går vi igenom hur du på bästa sätt kan byta ut en fil till en nyare version, utan att filnamn och länkar förändras.

Länka till filen rätt

För att det inte ska uppstå problem med brutna länkar när du byter ut en fil, så rekommenderar vi att du länkar till själva mediaobjektet istället för att länka direkt till filens URL.

När du laddar upp en fil i Drupal, så tillhör din fil ett så kallat "mediaobjekt". Detta mediaobjekt innehåller medianamn, själva filen och eventuella filtaggar. 

Du länkar till mediaobjektet genom att leta upp mediaobjektets namn med länk-verktyget (länkverktyget med plustecken). Då kan länken till exempel se ut så här: "/media/222". 

Om det finns flera mediaobjekt med samma namn, så kan du själv ange rätt nod-ID (siffran på slutet, i exemplet ovan är nod-ID "222"). Du kan ta reda på nod-ID genom att till exempel gå till Content > Files and media > List all media och leta upp mediaobjektet. När du håller musen över medianamnet (i till exempel Chrome eller Firefox), så ser du mediaobjektets URL nere till vänster i webbläsaren. Siffran du ser på slutet är nod-ID.

Byt ut fil

Ta bort den gamla versionen av filen först (endast site admin)

För att undvika att filnamnet ändras när du lägger upp en ny version av en fil med samma namn, så behöver du ta bort den gamla filen först. Om det redan finns en fil i Drupal med samma filnamn, kommer nämligen den nya filen få samma namn med en siffra tillagd på slutet. 

 1. Gå till Content > Files and media > List all files (Endast Site Admins kommer åt detta)
 2. Leta upp den fil du vill byta ut
 3. Tryck på Delete
 4. Kryssa i båda alternativen och välj Delete file
 5. Nu kan du lägga till den nya versionen av filen enligt guiden ovan.

Om du byter ut filen i Content > Files and media > List all media utan att först radera den gamla, så kommer den gamla filen finnas kvar i minst 6 timmar, och Drupal lägger till en siffra i filnamnet på den nya. 

Lägg till den nya versionen av filen

 1. Gå till Content > Files and media > List all media
 2. Leta upp det mediaobjekt du vill byta fil på.
 3. Tryck på Edit, för att komma åt mediaobjektets redigeringsläge.
 4. Tryck på Remove bredvid filen för att ta bort befintlig fil.
 5. Välj den nya filen under "Välj fil"
 6. Tryck på Save

Nu ska det finnas en ny version av filen, och länkar som går till mediaobjektet leder nu till den nya filen.

Dock finns den gamla versionen av filen kvar i Drupal i minst 6 timmar innan den raderas för gott, vilket gör att det läggs till en siffra på slutet av den nya filens filnamn (ifall båda filerna hade identiska filnamn). Om du inte vill att det läggs till en siffra på slutet, så behöver den gamla filen raderas helt ur systemet innan den nya läggs till. Det är bara personer med behörigheten "Site admin" som kan göra detta.