Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Publiceringsstatus, schemaläggning och revisioner

Allt material som du skapar i Drupal vill du kanske inte publicera för allmän beskådan direkt. I det här avsnittet ska vi titta på hur du kan jobba med utkast, samt schemalägga datum och tid för publicering och avpublicering. Informationen i den här texten kan du tillämpa på undersidor, artiklar och evenemang.

Publiceringsstatus för innehåll

När du skapar innehåll i Drupal finns det tre olika statusar:

 • Draft (utkast) 
 • Published
 • Unpublished

Published

Sidan, artikeln eller evenemanget är publicerat och finns tillgängligt för besökare att se.

Unpublished

Innehåll som sparas som  unpublished, alltså avpublicerat, försvinner från webbplatsen, men inte från Drupal.

Draft (utkast)

Att spara som utkast är alltid förifyllt, så kom ihåg att ändra om du vill publicera direkt. Väljer du Draft så är alltså innehållet sparat – men inte publicerat. Detta alternativ kan till exempel vara bra om du ska göra ändringar i en redan publicerad artikel men inte vill att de nya revideringarna ska publiceras direkt, du kanske vill fortsätta skriva nästa dag eller låta en kollega titta först. Då sparar du de nya ändringarna som Draft men originalversionen ligger kvar som publicerad. Du kan också spara som draft när du skapat nytt innehåll som du inte är klar med och ska slutföra vid ett annat tillfälle.

Alla sparade utkast i Drupal finns under moderated content

För att kunna hålla koll på allt innehåll som är sparat som utkast på hela webbplatsen så finns det även en lista som heter Moderated content. Gå till Content > List all content i administrationsmenyn. Här hittar du fliken Overview, men också "Moderated content" – där allting som ligger och väntar som utkast visas.

 

Se tidigare versioner av innehållet

Under fliken "Revisions" högst upp finns en översikt över alla versionerna av artikeln som publicerats. Alla listas i tidsordning med den senaste överst. Current revision är den som ligger ute just nu, och du kan också klicka på datumet och tiden för att få se den versionen. 

Återställ innehåll från tidigare versioner

Du kan alltid välja att gå tillbaka till en tidigare version av innehållet. Genom att klicka på "Revert" på den version du vill använda gör du just detta. Tänk på att du inte ska återställa till en tidigare version som är ett utkast, utan bara versioner som publicerats.

Schemaläggning av innehåll

Du kan även schemalägga publiceringen av en artikel, sida eller kalenderhändelse, så att innehållet offentliggörs eller avpubliceras automatiskt en viss tid. 

Det som händer är att ditt innehåll sparas som utkast, och så väljer du ett datum och klockslag, och när den tiden kommer, så ändras status på sidan från utkast till publicerad. Och tvärtom, om du lägger in en tid för avpublicering. Instruktion följer nedan.

 1. Gå in i Edit-läget för artikeln/sidan/evenemanget.
   
 2. Bland inställningarna i högerspalten finns fliken "scheduling options".
   
 3. Vik ner den så ser du datum för publicering och datum för avpublicering. Om du vill att artikeln ska publiceras en viss tid så väljer du det här under "Publish on". Det går också att välja datum och tid för avpublicering. Ibland kan det ta upp till 15 minuter efter tiden du valt för innehållet att synas på webbplatsen, så ha det i åtanke när du väljer ett klockslag.
   
 4. Spara genom att klicka på Save längst ner på sidan.

 

Du hittar allt schemalagt innehåll under Scheduled content

För att få en överblick över allt schemalagt innehåll går du till Scheduled content. Det gör du genom administratörsmenyn genom att välja Content> Manage content> Scheduled content.