Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rensa bland oanvänt innehåll

Du som har rollen site administrator i Drupal kan nu komma åt en funktion som låter dig lista delar av det innehåll som inte används på webbplatsen och rensa bland det. Det minskar mängden data som måste hanteras och det underlättar också för både dig och för webbplatsens publicister i arbetet med webbplatsen.

Listar och möjliggör rensning av oanvända entiteter 

Den nya funktionen är en form av listning av oanvända entiteter. Den listar entiteter som inte används på webbplatsens sidor. Det gäller innehåll som infoboxar, kontaktboxar och imageboxar som skapats men sedan inte används och det gäller även media som bilder och videor. Du kan välja att ta bort en, flera eller alla på samma gång. Använd endast funktionen för att radera flera entiteter samtidigt om du är säker på att innehållet inte används, se undantag från listningen nedan. 

Undantag för entiteter på statiska sidor och länkar

Drupal genererar ett antal sidor automatiskt för varje webbplats. Exempel på dessa sidor är:

  • Nyhetssidan /latestnews
  • Nyhetslistningen /allnews
  • Listningen av personal /peoplelist

På dessa, så kallade statiska sidor, kan boxar finnas som ändå dyker upp i listan av oanvända entiteter. Det innebär alltså att även om till exempel en infobox finns på någon eller några av de statiska sidorna kommer den ändå att dyka upp i listningen som oanvänd. 

För att hitta din webbplats lista över statiska sidor går du till Manage > Settings > Information on static pages. Härifrån kan du sen klicka dig in på varje statisk sida och se vilka boxar eller annat innehåll som används och sedan bortse från dem i listningen av oanvända entiteter och media.

Så kan du undvika att innehåll från statiska sidor försvinner

När du skapar nytt innehåll som ska läggas på en statisk sida kan det vara bra att namnge det på ett bra sätt, så att det blir tydligt att det här är innehåll som används på en statisk sida. För det innehåll som redan finns kan det vara bra att gå igenom alla statiska sidor på webbplatsen och döpa om innehållet, så att det lättare känns igen när det dyker upp i listan av oanvända entiteter. 

Innehåll som endast är länkat 

Innehåll som endast är länkat registreras inte om inte länken är gjord efter migreringen till Drupal 8 via LinkIt för interna länkar. Innehåll som är länkat från andra webbplatser eller liknade kommer att visas som oanvänt även om det finns länkar till innehållet från externa källor.

Så använder du funktionen för att rensa bland innehåll

Du hittar listningen genom att gå till administrationsmenyn och klicka på Content> Unused content om du vill rensa bland innehåll som infoboxar, kontaktboxar och imageboxar. Vill du rensa bland media går du till Media>Unused media istället.

Här listas alla oanvända entiteter (och de som används på statiska sidor). Nu kan du välja att visa alla eller att filtrera på en typ i taget. Markera de entiteter du vill radera, se till att avmarkera de du vill behålla och klicka sedan på Apply to selected items.

Samma tillvägagångssätt gäller för att rensa bland media. Du kan välja att visa all media på en gång eller filtrera efter medietyp.