Internt innehåll och information
Vid Lunds universitet finns inget intranät som kräver inloggning och uppkoppling mot nätet. Däremot finns olika tjänster och system som kräver inloggning och internwebbplatser där informationen främst är relevant för medarbetare inom universitetet. Internwebbplatserna är dock publika och externa besökare kan ta del av innehållet.
På Lunds universitet har vi inget universitetsgemensamt intranät där bara den som är inloggad och är uppkopplad mot det nätet kommer åt webbplatser och olika funktioner.
I stället har vi en rad olika separata tjänster som man loggar in på då man behöver dem, exempelvis Primula, Lucat och Ladok. Vi har också "internwebbar", men de är interna i den meningen att informationen där främst är intressant för dem som jobbar här – men även externa besökare kan komma åt dem. Det gäller exempelvis Medarbetarwebben och Ekonomiwebben.
Gör intresseanmälan
Det finns en särskild mall framtagen för internwebbplatser. Den verksamhet som behöver en internwebbplats i den meningen kan göra en intresseanmälan på precis samma sätt som då man beställer en vanlig webbplats i den universitetsgemensamma webblösningen i Drupal. Du gör intresseanmälan i samma formulär oavsett vilken typ av webbplats du vill starta.
Intresseanmälan för ny webbplats i webblösningen
Skydda viss information i LU Box
Dokument i LU Box kan delas på olika sätt. Om man delar det så att det krävs att man loggar in med sitt Lucat-id, så uppnår man att informationen bara går att komma åt för universitetets anställda som har fått behörighet att komma åt dokumenten.
Läs här om hur man bäddar in dokument från LU Box
Dölj en sida för sökmotorer
Det finns också inställningsmöjligheter man kan göra för att en sida inte ska indexeras av sökmotorer, varken vår interna eller externa som Google. Om du har en sida som du inte vill ska inkluderas i söken kan du välja att ta bort den från indexeringen.
Exkludera från LU Sök
Att exkludera från LU sök betyder att ingen indexering av innehållet kommer att göras och på så sätt visas sidan inte som ett sökresultat i den universitetsgemensamma webblösningen i Drupal. Det betyder dock inte att sidan inte kommer att indexeras av andra sökmotorer, till exempel Google. Läs nedan för hur du kan göra sidan "osynlig" för andra sökmotorer utanför Drupal.
- Se till att du befinner dig i redigeringsläget (Edit) för den sida du vill exkludera.
- Klicka på fliken "Search exclude" i menyn till höger.
- Markera checkrutan "Yes, exclude this entity from the search indexes."
- Spara och publicera sidan för att ändringen skall gå igenom.
Exkludera från externa sökmotorer
Om du vill dölja sidan från externa sökmotorer till exempel Google, Bing med mera kan du göra detta genom att:
- I redigeringsläget (Edit), öppna fliken "Meta tags" i menyn till höger.
- I fältet "Advanced", markera checkrutan "noindex - Prevents search engines from indexing this page."
- Spara och publicera sidan för att ändringen ska gå igenom.
OBS! Det kan ta ett tag innan sidan försvinner från Google eller andra sökmotorer.