Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Planering av ny webbplats

Webbplatsens förvaltning och resurser

För att bygga en välfungerande webbplats behövs en väl genomarbetad plan för hur webbplatsen skall förvaltas. Det behöver vara tydligt vilka resurser som ska avsättas för:

  • planering av webbplatsen
  • innehållsarbetet
  • underhåll
  • tillsyn och säkerställning av att tillgänglighets-, arkiverings-, och dataskyddslagstiftning efterföljs
  • utbildning av webbpublicister
  • framtida avveckling.

För att kunna planera och resurssätta arbetet kring en webbplats behövs en samsyn på ansvar och förståelse för vilka krav som ställs på verksamheten för att ha en webbplats. Via länken nedan kan du läsa mer om administrativa roller och ansvar för en webbplats i den universitetsgemensamma webblösningen.

Administrativa roller och ansvar

Planera webbplatsens uppbyggnad och informationsstruktur

När du ska bygga din webbplats behöver du ha en plan för vad den ska innehålla. Det är en god idé att planera informationsstrukturen innan du startar byggandet på webbplatsen. Här kan du läsa om tips för att ta fram webbplatsens informationsstruktur, samt hur du sedan bygger upp den på din webbplats.

Ta fram webbplatsens informationsstruktur

Innan du börjar arbeta med texter och innehåll på webbplatsen behöver du ta fram webbplatsens informationsstruktur. E-delegationens webbplats Vägledning för webbutveckling tipsar om olika metoder för detta ändamål.

Läs om metoder för att ta fram informationsstruktur på webbplatsen Vägledning för webbutveckling

Skapa innehåll och bygga webbplatsens struktur

När du har tagit fram en färdig struktur så är det dags att börja bygga din webbplats. När du bygger informationsstrukturen så börja uppifrån och ner, med andra ord starta med huvudingångarna och bygg dig sedan ner i strukturen. 

På denna webbplats finns flera guider och instruktioner om hur du skapar webbplatsens innehåll och om olika inställningar som du kan behöva göra innan du lanserar din webbplats. 

Arbeta med webbplatsens innehåll

Grundläggande webbplatsinställningar

Tillgängligt innehåll

I takt med att du skapar innehåll till din webbplats behöver du tänka på att göra innehållet tillgängligt, i enlighet med rådande lagstiftning om tillgänglighet till digital offentlig service. I Canvas kan du gå en utbildning i att skapa tillgängligt innehåll och du hittar också information om webbtillgänglighet på Medarbetarwebben.

Ta del av utbildningen "Tillgängligt innehåll" i Canvas

Webbtillgänglighetssidorna på Medarbetarwebben

Support

Har du frågor om Drupal eller den universitetsgemensamma lösningen?

Kontakta supporten via supportens kontakt-formulär (ny flik) och ange URL för webbplatsen eller den specifika sidan det gäller.