Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Administrativa roller och ansvar

I den universitetsgemensamma webblösningen finns tre administrativa roller som du behöver ha koll på. Här hittar du information om vilka de tre rollerna är och vilket ansvar rollerna innebär.

Webbplatsägare

Webbplatsägare har det formella ansvaret för webbplatsen och leder ofta den verksamhet som webbplatsen huserar under organisatoriskt. Webbplatsägaren ansvarar för att tillsätta resurser för uppbyggnaden av webbplatsen och förvaltningen av webbplatsen när den lanserats.

Webbplatsansvarig

Webbplatsansvarig är den som är operativt ansvarig för webbplatsen. Den personen går en mer avancerad utbildning där bland annat administration av användare och uppbyggnaden av webbplatsstrukturen ingår. Har publicisterna frågor om behörigheter på webbplatsen är det den webbplatsansvarige som de bör vända sig till. Den webbplatsansvarige är också ansvarig för att webbplatsens övriga publicister genomgår utbildningen för webbpublicister innan de får behörighet att jobba med webbplatsen. För att kunna utföra sina uppgifter med webbplatsen behöver den webbplatsansvarige behörigheten "site administrator" som tilldelas den som gått denna kurs. En webbplats har en (och endast en) webbplatsansvarig – däremot kan en eller flera "backup-personer" utses som också får behörigheten "site administrator" (efter att ha genomgått den obligatoriska utbildningen).

Webbpublicist

Webbpublicist kallas den som gått Drupalutbildningen för webbpublicister. Webbpublicisten jobbar med att producera och publicera innehåll på webbplatsen. Vad man som webbpublicist kan göra rent tekniskt på webbplatsen avgörs av den som är webbplatsansvarig.

Support

Har du frågor om Drupal eller den universitetsgemensamma lösningen?

Kontakta supporten via e-post på servicedesk [at] lu [dot] se och ange URL för webbplatsen eller den specifika sidan det gäller.