Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Välkommen till Drupalutbildningen för webbpublicister

Drupal är det webbpubliceringssystem som används på lu.se och de andra stora centrala webbplatserna – men också på runt 200 andra webbplatser för fakulteter, institutioner och forskargrupper på Lunds universitet. Drupal används av många stora webbplatser runt om i världen, bland annat på flera universitet, till exempel det i Oxford.

Syfte

Syftet med utbildningen är att du som ny webbpublicist i Drupal ska få grundläggande kunskap och kännedom i de verktyg som finns i systemet och hur du kommer igång med att publicera på din webbplats.

Denna utbildning är till för att du ska komma igång, men den innehåller inte alla delar i Drupal. Ytterligare tips och guider finns på webbplatsen Webbpublicering vid Lunds universitet.

Den här utbildningen får du för att du ska känna dig trygg med att jobba i verktyget, så att du kan göra våra webbplatser lätta att begripa, med tydlig struktur och god tillgänglighet för alla som besöker dem.  

Mål

Efter genomförd utbildning ska du:

  • kunna skapa och arbeta med olika innehållstyper, till exemepl sidor, artiklar, infoboxar och imageboxar.
  • kunna lägga in nytt innehåll och förstå hur sajterna är uppbyggda och strukturerade
  • ha grundläggande kunskaper kring webbtillgänglighet
  • har grundläggande kunskaper i arbete med webbinnehåll

En fördel med Drupal är att det är webbaserat, så du kommer åt att redigera din sajt från vilken dator som helst utan att ha något särskilt program installerat, mer än en webbläsare. Du behöver inte heller kunna skriva kod. I stället kan du ägna dig åt att vässa texterna, och presentera bilder och videor i en så aptitlig och tillgänglig kompott som du vill.