Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Om tjänsten för kalenderdelning

I tjänsten för kalenderdelning kan du skapa och publicera evenemang tänkta att publiceras i kalendrar på andra webbplatser än din egen i Drupal. På den här sidan hittar du information om när och hur du använder tjänsten och vilka förutsättningar som krävs för att utföra olika moment.

En gemensam tjänst för universitetets olika kalendrar

Tjänsten för kalenderdelning kan du använda när du vill skapa evenemang som du vill publicera i kalendrar på andra webbplatser utöver din egen i Drupal. Ett exempel på en sådan webbplats är Lunds universitets huvudwebbplats.

Du som vill publicera ett evenemang i en eller flera kalendrar

När du vill publicera ett evenemang är tillvägagångssättet olika beroende på var ditt evenemang ska publiceras. Nedan hittar du information om när tjänsten för kalenderdelningen skall användas och inte. Du hittar också information om förutsättningar för publicering enligt de olika tillvägagångssätten.

Publicera ett evenemang i kalendern på din Drupal-webbplats

Om du som har en webbplats i Drupal vill skapa ett evenemang som du bara vill publicera i kalendern för din egen webbplats gör du detta lokalt, inloggad på din egen webbplats. Du använder då inte tjänsten för kalenderdelning alls.  

Instruktioner för hur du skapar och publicerar ett evenemang lokalt på din webbplats

Publicera ett evenemang i kalendrar på andra webbplatser

Du som vill skapa ett evenemang som du vill publicera i kalendrar som finns på andra webbplatser gör detta i tjänsten för kalenderdelning. Det kräver i regel att följande tre förutsättningar är uppfyllda:

 1. Kalendern/kalendrarna du vill publicera ett evenemang i är ansluten/anslutna till tjänsten för kalenderdelning.
 2. Att du minst en gång loggat in i tjänsten för kalenderdelning via CAS-inloggningen med ditt Lucat-ID. Detta krävs för att kalenderadministratörer skall kunna hitta dig bland användare.
 3. Att kalenderadministratören/administratörerna för kalendern/kalendrarna du vill publicera i har tilldelat dig rollen Calendar editor.

Publicera ett evenemang i både din egen kalender och i kalendrar på andra webbplatser

Du som vill skapa ett evenemang som du vill publicera både i kalendern på din egen webbplats men också i kalendrar på andra webbplatser gör detta i tjänsten för kalenderdelning. Det kräver i regel att följande tre förutsättningar är uppfyllda:

 1. Att kalendern på din webbplats är ansluten till tjänsten för kalenderdelning.
 2. Att kalendrarna på de andra webbplatserna du vill publicera i är anslutna till tjänsten för kalenderdelning.
 3. Att du minst en gång loggat in i tjänsten för kalenderdelning via CAS-inloggningen med ditt Lucat-ID. Detta krävs för att kalenderadministratörer skall kunna hitta dig bland användare.
 4. Att kalenderadministratörerna för kalendrarna på de andra webbplatserna har tilldelat dig rollen Calendar editor.

Anslut din webbplatskalender till tjänsten

För att du och andra ska kunna publicera evenemang i din kalender via tjänsten för kalenderdelning måste din kalender vara ansluten. För att ansluta din kalender till tjänsten för kalenderdelning fyller du i formuläret nedan. I formuläret anger du också vem eller vilka som ska administrera kalendern med hjälp av ett Lucat-ID. 

Anslut din kalender till tjänsten för kalenderdelning

Du som administrerar en kalender

Du som har rollen Calendar admin har behörighet att lägga till kalenderpublicister, editors, som får behörighet att skapa och publicera evenemang i din kalender i tjänsten för kalenderdelning. 

Lägg till en kalenderpublicist för din anslutna kalender

 1. Logga in i tjänsten för kalenderdelning
  Tjänsten för kalenderdelning
   
 2. Gå via administrationsmenyn till Manage> Calendars.
 3. Tryck på Editors bredvid den kalender det gäller.
 4. Tryck på Add another editor och ange personens Lucat-ID.
 5. Klicka på Save för att spara.

Om användaren inte går att välja beror det förmodligen på att personen aldrig loggat in i tjänsten via CAS-inloggningen med sitt Lucat-ID. Detta måste göras först innan du kan tilldela användaren behörighet. 

Det här kan du som kalenderadministratör göra och inte göra

Du som är kalenderadministratör kan:

 • Redigera alla evenemang som du eller någon annan skapat till din kalender.
 • Radera evenemang som du själv har skapat.

Men, du kan inte:

 • radera evenemang som andra skapat i kalendrar du är administratör på.

Checklista för kalenderdelning

 1. Kalendern jag vill publicera evenemang i är ansluten till tjänsten för kalenderdelning (det kan gälla både min egen och andra).
   
 2. Jag har minst en gång loggat in i tjänsten med mitt Lucat-ID.
   
 3. Jag har tilldelats rollen Editor för den kalender jag vill publicera i utav kalenderns administratör.