Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bilder

Att tänka på när du väljer bilder

På vissa webbsidor är bilden en viktig del av innehållet – på andra kan den snarare skymma viktig information, så fråga dig först om din sida verkligen vinner på att bildsättas, eller om det snarare är texten som ska lyftas fram.

Välj dina bilder så att motiven samspelar med texten – det ökar förståelsen för innehållet. Och förse dem med en relevant bildtext. Även om du använder mer generella bilder, exempelvis "allmänna studentbilder" kan du gärna lägga in en bildtext som kopplar ihop bild och text.

Tänk också på att ingen blir så trött på dina bilder som du själv. Det är bättre att göra färre, men mer genomtänkta bildval och bildbyten på dina webbsidor än tvärtom! I universitetets bildbank kan du hitta många olika motiv.

Upphovsrätt och personuppgiftslagstiftning (GDPR)

När du publicerar bilder måste du alltid se till att följa lagen om upphovsrätt. Om du publicerar bilder på människor måste du också följa Dataskyddsförordningen (GDPR)

Upphandlade fotografer

Vid beställning av fotografering ska du använda någon av universitetets upphandlade fotografer.

Bildmanér

Det finns också ett särskilt bildmanér i vår grafiska profil att ta hänsyn till.

Bildstorlekar och format

Bilder som du laddar upp och publicerar på lu.se visas i olika storlek och format beroende på placering. En huvudbild i en nyhetsartikel ("Media") visas exempelvis både som toppbild på själva artikelsidan och i diverse nyhetsflöden på sajten.

Välj en bildbredd på minst 1500 pixlar på bilder du laddar upp och använder på lu.se, så är de tillräckligt stora för att kunna återanvändas i olika sammanhang och format på webbplatsen.

Undvik stående bilder/porträttbilder i mittspalten eftersom de blir mycket dominerande på sidan.

Focal point-funktionen i Drupal 8

I Drupal 8-mallarna visas vissa bilder, exempelvis huvudbilder i nyhetsartiklar, i olika format beroende på vilken visning det handlar om (själva artikeln, nyhetsflöde etc). När du laddar upp en bild har du möjlighet att markera var fokus i bilden ska ligga (se bild), så tar systemet hänsyn till det i de olika visningarna.

Flytta det lilla krysset till det viktigaste i bilden

Bildbeskärning

Hur du beskär en bild får ofta stor betydelse för helhetsintrycket. Vad som är "rätt" grad av beskärning varierar från fall till fall, beroende på vad man vill att bilden ska förmedla.

Många bilder vinner på att beskäras åtminstone lite, för att rensa bort onödiga detaljer i periferin.

Väljer du bilder från LU:s bildbank finns där ett beskärningsverktyg med förinställda format du kan använda.

Alternativtext

Alla bilder som laddas upp i Drupal ska ha en alternativtext, det vill säga en text som beskriver innehållet i bilden för den som av någon anledning inte kan se den. Det bör också framgå vilken typ av bild det är (foto, illustration etc).  Alternativtexten är alltså inte ett komplement till bilden (som en bildtext) – utan just ett alternativ.

Alternativtexten behöver inte beskriva bilden in i minsta detalj, men ändå ge lite av ett sammanhang – en rimlig nivå kan till exempel vara:

”Universitetshuset med solnedgång i bakgrunden. Foto.”

eller ”Två studenter pluggar på uteservering. Foto.”

Avsluta alltid med punkt!

Genom att avsluta med punkt gör en skärmläsare ett litet uppehåll innan den fortsätter, vilket underlättar för den som lyssnar.