Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Matomo hjälper dig att förstå hur besökare interagerar med dina webbsidor

Webbläsare med värmekarta som visar hur användare interagerar med webbsidan. Grafik.

Få en djupare förståelse för hur användare interagerar med din webbplats olika sidor med hjälp av analysverktyget Matomos funktion "Heatmaps".

Heatmaps i Matomo är ett kraftfullt verktyg för att förstå hur besökare interagerar med din webbplats. I den här artikeln listar vi några tips på hur du kan använda heatmaps som vägledning när du placerar viktig information på dina webbsidor.

Klickmönster

Genom att observera var dina användare oftast klickar kan du identifiera de mest engagerande områdena på din sida. Områden med hög klickfrekvens indikerar att användarna finner dessa delar intressanta eller värdefulla. Därför kan det vara en bra idé att placera viktig information, knappar eller länkar i dessa områden.

Musrörelser

Genom att följa musens rörelser kan du se var användarna spenderar mest tid. Områden där musen rör sig långsamt eller stannar kan indikera att användaren läser eller funderar över innehållet. Dessa områden kan vara optimala för att placera nyckelinformation.

Skrollaktivitet

Med hjälp av skrollkartor kan du se hur långt ner på sidan användarna skrollar. Om de flesta användarna inte skrollar längre än halvvägs ner, bör du överväga att placera din viktigaste information högre upp på sidan.

Områden med låg interaktion

Om det finns områden på din webbsida där få användare klickar eller spenderar tid, kan det vara en indikation på att innehållet där inte är engagerande eller relevant. Detta kan vara en signal om att omvärdera innehållet i dessa områden eller använda utrymmet för mer viktig information.

Sammanfattningsvis, genom att kombinera insikter från klick, musrörelser och skrollaktiviteter kan du få en djupare förståelse för hur användare interagerar med din webbsida. Denna information kan sedan användas för att placera din mest värdefulla information på de mest optimala platserna för att motivera engagemang och vidare interaktion.

Vill du lära dig mer om heatmaps och Matomo?

Här har vi valt ut en video du kan titta på för att lära dig mer om heatmaps. Om du vill lära dig mer om någon av de andra funktionerna som Matomo erbjuder finns det en hel del artiklar, videor och annat material på Matomos webbplats. Besök Matomos webbplats eller gå direkt till Matomos videokatalog.

Om du vill hitta information om hur du ställer in en heatmap för en webbsida kan du besöka Matomos guide för hur du ställer och hanterar en heatmap.